Afrikaantjes krijgen andere naam in Winterswijk. Winterswijk noemt ze voortaan bij hun wetenschappelijke naam, het altijd lekker bekkende tagetes. De groenbeheerder in Winterswijk dacht dat het gebruik van het woord afrikaantjes in deze tijd misschien niet meer zo handig was. Interessant is natuurlijk waarom we dit bloemetje in een ver verleden afrikaantje zijn gaan noemen. En schrijf je Afrikaantje of afrikaantje? Oftewel bedoelen we een persoon uit Afrika, of verwijst de benaming naar iets anders dan een mens. De waarheid lijkt een beetje in het midden te liggen.

Afrikaantjes in Mexico?

De gedachte komt al snel naar boven dat het afrikaantje oorspronkelijk uit Afrika komt, maar dat is niet waar. Ze komen van nature voor in Midden-Amerika. De naam staat dus niet voor het land van herkomst. Maar waar komt de naam ‘afrikaantje’ dan vandaan? Nou, toen de Spaanse zeevaarders in de 15e eeuw het afrikaantje vanuit Mexico meenamen naar Europa, werd hij massaal aangeplant in de tuinen van de Moren, die zich in Spanje hadden gevestigd. Moren komen oorspronkelijk uit Afrika en men denkt dat de plant om die reden de naam ‘afrikaantje’ heeft gekregen.

Slavenhandel

Hoe dan ook, het heeft er alle schijn van dat een 15e-eeuwse ontdekkingsreiziger het plantje heeft buitgemaakt op de Mexicanen en in groten getale naar Europa heeft verscheept. Opdat wij rijke westerlingen het plantje tot slaaf konden maken om bij ons de engerlingen (larven van kevers) te bestrijden. Dat is je reinste slavenhandel als je het mij vraagt. De groenbeheerder in Winterswijk dacht slim te zijn. Hij dacht de slavenarbeid in zijn dorp te verdoezelen voor de buitenwereld door het simpelweg anders te noemen. Maar zo werkt het niet. De enige echte oplossing is natuurlijk die afrikaantjes massaal uit de grond te trekken en ze hun vrijheid terug te geven!