Wat ís Woongemeenschap De Wereld dan precies? ‘De Wereld’ is recent opgericht, en is een samenleefvorm in voorbereiding. In een reeks van drie artikelen licht ik toe wat de uitgangspunten zijn van deze woongemeenschap. Die drie artikelen gaan over:

  1. WAT (is het)?
  2. WAAROM (willen we dit realiseren)?
  3. HOE (gaan we dat doen)?

Vandaag het eerste artikel in die trilogie: WAT is het? Toegelicht aan de hand van negen karakteristieken.

Meergeneratiewonen

De term meergeneratiewonen wordt veelgebruikt in relatie tot nieuwe woonvormen. Maar ‘meergeneratie’ slaat in dit geval op oudere generaties. We zoeken gelijkgestemde 55-plussers. Want “plezierig ouder worden” doe je misschien toch het best met generatiegenoten. Ergens moet je dan een lijntje trekken. Maar het lijntje is een richtlijn en niet absoluut.

Studenten

In de ideale situatie is er in De Wereld ook ruimte voor enkele studenten. Zij mogen (bijna) gratis wonen, maar moeten daarvoor wel een tegenprestatie leveren. Die tegenprestatie is het doen van klussen, het helpen en ondersteunen van oudere bewoners die daar behoefte aan hebben. Voor de studenten betreft het tijdelijke woonruimte. Tijdelijk, om ook andere studenten deze ervaring te kunnen bieden.

Appartementen

We willen bij voorkeur 1- en 2-persoons appartementen realiseren. Deze bestaan uit 2 kamers, een eenvoudige keuken, en een badkamer. In de 2-persoons appartementen zijn de kamers ruimer. Ook is het mooi als er een mantelzorg-/ logeerkamer kan komen. Het feitelijk aantal huishoudens wordt natuurlijk bepaald door de locatie die we kunnen vinden. Maar 15-30 huishoudens lijkt een redelijk streven.

Gedeelde binnen- en buitenruimtes

Bij gedeelde ruimtes kun je denken aan een keuken voor gezamenlijke maaltijden, een ontspanningsruimte of eetruimte, een ruimte voor ambulante zorg, een was- en droogruimte, een sportzaal, en als de portemonnee het toelaat misschien zelfs een sauna. Buiten kan er een schuur of werkruimte zijn. Maar ook een berging voor fietsen en hulpmiddelen.

Samen en toch zelfstandig

De woongemeenschap is nadrukkelijk een samenleefvorm waarin je het met elkaar moet rooien. Dat geldt voor de dagelijkse omgang en de taken die mensen hebben. En dat geldt ook qua rechtsvorm, en de zeggenschap die bewoners hebben. Er moeten immers allerlei besluiten worden genomen. Maar behalve het samenleven, heeft eenieder natuurlijk ook recht op zijn of haar eigen privé omgeving. Ook daar hoort ruimte voor te zijn.

Eetbare tuin

De Wereld wil zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, onder andere op voedselgebied. Centraal in het concept staat dan ook een eetbare tuin, gebaseerd op permacultuur principes. Het doel is zoveel mogelijk groenten, fruit, kruiden, bloemen zelf te verbouwen. Daar hoort ook een kweekkas bij, en een tuinschuur, en natuurlijk kippen. Daarnaast is het bevorderen van de biodiversiteit een belangrijk doel. De tuin speelt natuurlijk ook een rol bij de vitaliteit en het algeheel welzijn. Wellicht kunnen voedseloverschotten worden gedeeld met buurtbewoners, enz., enz.

Gezond en vitaal

Vitaliteit is de uitdaging. Een gezonde levensstijl wordt sterk bevorderd. Dat geldt voor voeding en voor beweging. Het idee is om gezamenlijk professionele begeleiding in te huren. Dat kan begeleiding zijn bij sportieve activiteiten. Begeleiding bij gezonde voeding, het ontwerpen en opzetten van de tuin, lessen in yoga, mindfulness, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Gezamenlijke activiteiten

Qua activiteiten kun je het zo gek niet verzinnen natuurlijk. Vitaliteit staat bovenaan, maar ontspanning is minstens zo belangrijk, wellicht samen met de wijk. Je kunt denken aan creatieve activiteiten, spelletjesavonden, kooklessen, cursussen, een boekenclubje, Eigenlijk alles wat je altijd al hebt willen doen.

Harmonieuze omgeving

Het is een beetje een inkopper, maar harmonie is misschien wel het ultieme. Alleen is dat nooit vanzelfsprekend. Dat vergt hard werken en in elk geval een inspanning van iedereen. Daar committeer je je aan. Maar je kunt nu eenmaal niet iedereen aardig vinden. Van andere woongemeenschappen weet ik dat dat ook wel eens mis kan gaan. Dus zelfs mediation is soms handig.

Eerdere artikelen over dit onderwerp waren:

Wil jij ook plezierig ouder worden? Wij zijn op zoek naar enthousiastelingen om samen onze toekomst te realiseren. Als je meer wilt weten of vrijblijvend wilt sparren, stuur dan een mail naar rjpotgiesser@outlook.com